Lecithin-shake mot brystbetennelse

Min daglige shake består kun av lecithin og eplejuice


Siden jeg tidligere(med de to første) har vært veldig plaget med brystbetennelse, prøver jeg alt jeg kan for å unngå det denne gangen. Det er bare så sinnsykt vondt, og det passer så innmari dårlig å bli sengeliggende når man har tre barn. Det beste tipset jeg har og som jeg følger ganske slavisk er å ta lecithin, et kosttilskudd som jeg har skrevet en del om før også. Lecitin er en fettforbindelse som fungerer som emulgator, det vil si den får fett og vann til å binde seg til hver andre. Teorien er da at lecitinet har den effekten at den emulgerer melken, det vil si hindre den i å skille seg og da dannes ikke disse fettslintrene i melken. Da vil man unngå tette melkeganger og evt en brystbetennelse. Lecitin finnes i mye av den maten vi spiser, både naturlig forekommende og tilsatt for å emulgere for eksempel salatdressinger. Lecitin kan kjøpes på helsekostbutikker og er helt ufarlig å bruke under amming.

Jeg tar min daglige dose ved å lage meg en shake av lecithin og eplejuice. Lecithinen gjør shaken litt tjukk, og den smaker veldig godt.
Andre tips for å unngå brystbetennelse er:
– Vær veldig påpasselig med håndhygienen. Jeg har anti-bac stående overalt og vasker meg alltid før jeg skal amme, bytte innlegg etc.
– Bruk ullinnlegg som varmer brystene. Betennelse kan komme av at man blir kald eller får trekk på brystene så beskytt de godt.
– Bruk ullsokker og varme sko, spesielt nå i denne mellomfasen mellom vinter og vår.
– Bruk oppsamlingskopper med luftehull slik at du letter trykket i brystene. Brystspreng kan være med på å gi tette kanaler og brystbetennelse. Disse får du kjøpt på apoteket, jeg har de fra Avent.
– Ikke pump brystene for mye i begynnelsen, det vil bare være med på å øke produksjonen og gi enda mer spreng. La ungen regulere produskjonen selv. Bruk heller disse oppsamlingskoppene for å lette på trykket. (Dette er min erfaring og kommer ikke fra en faglig ekspert…:-))
– La brystvortene lufttørke godt etter amming. Evt bakterier går rett inn gjennom de åpne melkegangene og setter seg som betennelse. Da vi var i Thailand for 2 år siden, med Liam som var 2 1/2 mnd, fikk jeg brystbetennelse og ble liggende på sykehus i 4 dager. Da mente de at jeg hadde fått en bakterieinfeksjon av badevannet. Så, man skal visst være forsiktig med mye når man ammer:-)

Har du andre gode tips som du vil dele her setter både jeg og sikkert andre lesere pris på det!

Dette innlegget ble publisert i Baby, Supermat og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

9 svar til Lecithin-shake mot brystbetennelse

 1. Jeg har brystbetennelse nå, 3.gangen nå, og skal prøve shaken din, hvor kjøper du Lecithin som er flytende, og hva er blandingsforholdet til juicen?

  • Å nei, Hege..så utrolig kjipt. Da regner jeg med at disse tipsene kommer godt med for deg!? Lecithin kommer ikke i flytende form men i pulver. Jeg bruker ca 2 ss i ca 2 dl juice. Lecithinen kan du også bruke i frokostblandinger, smoothies, raw food kaker etc..Lykke lykke til og god bedring!

 2. Malin sier:

  Topp tips!!! Tusen takk! Jeg skal løpe og kjøpe så jeg er klar med dette til termin om noen uker. Takk for fin og inspirerende blogg!

 3. Line sier:

  Hei Vibeke!! Brystbetennelse er noe herk. Alle mine tre sønner er født på vinteren ( nov, jan og feb), så jeg var veldig utsatt for betennelse. Jeg var skikkelig plaget med det med de to første guttene, og gikk på flere pencilinkurer, og mistet også nesten all melka på ene brystet. med tredjemann fikk jeg tips om å kjøpe noe som heter SPC flakes ( SPC Flakes er spesialbehandlet havregryn som opprinnelig ble utviklet som dyrefôr for å unngå bruk av antibiotika hos grisunger. Det viste seg etter hvert at ikke bare ble grisungene friskere, men mødrene deres fikk sjeldnere brystbetennelse ). Så disse kjøpte jeg på ammehjelpen.no, og det funket som bare det. Til tross for at minsten er født i november, og det ble mange kalde mnd fikk jeg ikke betennelse en eneste gang. Jeg velger nå i allefall å tro at det var dette som hjalp!!

  her er linken hvis du vil teste det ut: http://ammehjelpen.no/artikkel/65/Brystbetennelse-forebygging-med-SPC-flakes

  Hilsen Line 🙂

 4. Marianne sier:

  Hei…
  Bruker du vanlig eplejucie eller juicer du selv ? noen kjøpe eplejuice som er bedre enn andre ?

  Hilsen Marianne

  • Hei Marianne! Som regel så bruker jeg den eplejuicen jeg har. Kjøper som regel økologisk eplejuice og er den ikke økologisk så prøver jeg å kjøpe en som ikke er fra konsentrat. Koster litt mer men smaker så mye bedre. Har jeg ikke juice hender det at jeg juicer epler istedet..det er jo det aller beste da! Hilsen Vibeke

 5. Marianne sier:

  Hei igjen 🙂

  Føler jeg drukner litt i all informasjonen om supermat, vet ikke helt for jeg skal begynne… så har begynt med spirulina og ch,. Et skritt av gangen 🙂

  Ekologisk eplejuice… hvilken kjøper du ? får man tak i det i dagligvare eller helsekost ? hvem liker du best ?

  • Hei igjen. Skjønner godt at man blir litt rådvill, og det er helt riktig å ta et skritt om gangen. Spirulina og chlorella er bra, men du kan også starte med hvetegress. Etter hvert hadde jeg villet skaffet meg en god olje, omega 3,6 og 9 evt kokosolje. Viktig å smøre kroppen;-))

   Når det gjelder eplejuice så er jeg veldig glad i den Meieriets med sydtyrol-epler. Ikke økologisk, men det viktigste er at det ikke er fra konsentrat. Du får jo kjøpt juice på helsekost også men det blir jo veldig dyrt etter hvert da. Gjør det enkelt, da er det lettest å gjennomføre!
   Lykke til!

 6. Lillian sier:

  Hei
  Hvor mye pulver tok du per dag for å unngå brystbetennelse?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s